הזוכים באות העיצוב 2013 – עיריות, אדריכלים ומעצבים ששיפרו את הסביבה בה אנו חיים

אות העיצובטקס פרסי "אות העיצוב" 2013 נערך זו השנה השביעית והציג את המעצבים והאדריכלים שהצליחו השנה יותר מכולם לחדש, לרגש, לפרוץ דרך ולהטביע את חותמם על עולם האדריכלות והעיצוב הישראלי. הפרס מוענק בקטגוריות: אדריכלות – תכנון עירוני, התערבות עירונית, מוסדות מבני ציבור ומפעלים, מבני ומגדלי מגורים, בתים ועבודות סטודנטים. וכן בקטגוריות עיצוב פנים ועיצוב תעשייתי. להלן הזוכים בקטגוריות העירוניות והציבוריות שהשפיעו על הסביבה העירונית בה אנו חיים, על איכות חיינו ועל הנוף העירוני:

פארק המסילה ירושלים

פארק המסילה ירושלים

תכנון עירוני – תחרות בין עיריות ורשויות

עיריית ירושלים זכתה בשני פרסים בקטגוריה זו עבור הפרויקטים בזכות הדרך, המדריך לתכנון רחובות העיר העתיקה בירושלים, ופרויקט פארק ומסילה, הממוקם לאורך מסילת הרכבת הטורקית, באורך 7 ק"מ, ממעלה נחל רפאים ועד גבעת התנ"ך ופארק ירושלים. הפארק עובר דרך 7 שכונות בעיר ויהווה חלק מרשת מסלולי אופנים חדשים באורך 42 ק"מ ברחבי העיר.

עוד עלו לשלב הגמר בקטגוריה זו מתחם הקטר/ עיריית באר שבע, גן אלנבי/ עיריית באר שבע, ויהי ערב/ עיריית ירושלים.

התערבות עירונית – תחרות בין מתכננים ואדריכלים

פרויקט הריביירה: גלריית חוף בבת ים, של משרד האדריכלים דרמן ורבקל עבור עיריית בת ים, ופרויקט הגן המדעי, טכנודע בגבעת אולגה של האדריכל אמיר אשל. פרויקטים נוספים שעלו לשלב הגמר הם הפארק הוולקני אביטל/ צורנמל טורנר, גשר חירייה בפארק אריאל שרון/ יואב מסר.

מצגת זאת דורשת JavaScript.

מוסדות, מבני ציבור ומפעלים

זכו: פרויקט מען, אולם ספורט ברחוב מאז"ה בתל אביב, של משרד בר אוריין אדריכלים וגני הילדים בקריית השרון, נתניה של גוטמן אסיף אדריכלים. הפרויקטים שעלו לגמר בקטגוריה זו ולא זכו הם: בניין המכון לחקר החלל/ משה צור אדריכלים, ומפעל לעבודות אלומיניום/ אורבך הלוי אדריכלים.

מצגת זאת דורשת JavaScript.

עוד פרויקט ראוי לציון הוא עיצוב השוק בנמל יפו, של יעקבס יניב אדריכלים שזכו בציון לשבח בקטגוריית עיצוב פנים מסחרי.

מצגת זאת דורשת JavaScript.

מאמרים קשורים: ניו יורק הכריעה בין ההצעות להפיכת הטלפונים הציבוריים למרכזי מידע | הזוכים בפרסי A'DESIGN בפרויקטים עירוניים וציבוריים | תחרות האפליקציות של תל אביב- יותר מ-70 הצעות הוגשו | תחרות הערים של בלומברג | הרעיונות שזכו בפרסים על תחבורה, מיחזור, רעש, בריאות מרחב ציבורי ועוד

מודעות פרסומת

70 שנה למרד גטו וורשה. המוזיאון החדש מציג את העבר הנורא, אבל גם מסמל את ההווה

לוגו המוזיאון להיסטוריה של יהודי פולין

לוגו המוזיאון להיסטוריה של יהודי פולין

כמעט דבר לא נותר מגטו וורשה העתיק, רק מספר בניינים ובית כנסת. כל היתר פוצץ על ידי הגרמנים במהלך דיכוי המרד. בימים אלו, הגטו לשעבר, זיכרון של אימה וסבל, עבר שינוי לקראת ה-19 באפריל, היום שמציין 70 שנה לתחילת המרד, שהסתיים במות רוב הלוחמים, ועדיין העניק לעולם סמל של עמידה כנגד הנאצים.

השינוי באזור זה של בירת פולין והמקום שהוא ממלא בהיסטוריה של המדינה מוטמעים במוזיאון להיסטוריה של יהודי פולין, שנבנה בכיכר גדולה בלב הגטו, מוקף בתזכורות לשואה ובבניינים ישנים מהתקופה הקומוניסטית. המוזיאון מנציח את חיי היהודים שפרחו בפולין במשך מאות שנים, עד השואה, ומעז להציב בפני העם הפולני את האמת שרבים מעדיפים לשכוח או להדחיק: שלמדינה היה חלק לא מבוטל בפרק האפל של האנטישמיות באירופה.

המוזיאון, שמומן ברובו על ידי משלם המיסים הפולני, הוא עדות בעלת עוצמה לדרך שעשתה המדינה ועד כמה פולין התקדמה באימוץ סובלנות, מאז נטשה את הקומוניזם לפני 23 שנה – פתיחות חדשה המתחזקת בזכות פריחה כלכלית. בו בזמן, התערוכה מדגישה שפעולות הרדיפה של הפולנים מעולם לא הגיעו למימדים של פעולות הנאצים, ושהשואה היא פשע שביצעה גרמניה, ולא תוצאה של האנטישמיות הפולנית. עם זאת, לאומנים רבים בפולין היו מעדיפים לראות מודל אחר של עמידה הירואית לאורך מאות שנים, הן כנגד הגרמנים והן כנגד הרוסים.

הקמת המוזיאון נמשכה כ-20 שנה, והוא יתעד את הקהילות היהודיות בפולין לאורך 1000 שנה, ויציג איך תקופות של סובלנות אפשרו ליהודים לפרוח ולהפוך לקהילה היהודית הגדולה בעולם בתקופות מסוימות. השינוי שאפשר את פתיחת המוזיאון הוא סיפור ההצלחה של פולין, והעובדה כי הפולנים חשים טוב, ולמדינה יש כעת אומץ להתמודד עם העבר.

המוזיאון להיסטוריה של יהודי פולין

המוזיאון להיסטוריה של יהודי פולין

הבניין הגדול, עם חזית הזכוכית כבר שינה את לב הגטו, והאזור מושך מספר עצום של מבקרים. המוזיאון תוכנן על ידי משרד האדריכלים מפינלנד  lahdelma & mahlamaki architects בשיתוף המשרד המקומי kurylowicz & assoc וזכה בתחרות לתכנונו שנערכה ב-2005. המוזיאון מוקדש למחקר ולתערוכות על המורשת היהודית, החינוך והתרבות באמצעות סידרה של אלמנטים רב תפקודיים שעונים לעניין הגובר של הציבור. אולם התצוגה המרכזי ממוקם מתחת לאולם הכניסה, ובנוי כחלל עצום של 5,000 מ"ר, המאורגן בחופשיות ובאווירה שאמור לייצג את הפנים הרבות של התרבות וההיסטוריה היהודית בפולין.

הכיכר הסמוכה שבה ממוקמת האנדרטה למרד גטו וורשה הפכה לנקודה חשובה ולמרכז למבנה הבטון והזכוכית. החזית בנויה משילוב של לוחות זכוכית ניצבות המפרידות את הקירות ומאפשרות חדירת אור לבניין. המאפיין הבולט ביותר של הבניין הוא חלל הפנים. מרחב עצום ואורגני דמוי מנהרה, או מעבר, שמקבל את הבאים חוצה דרך המבנה, ומושתת על הרעיון המקורי של התחרות לעיצוב המבנה – "ים סוף".

מצגת זאת דורשת JavaScript.

מאמרים קשורים: מיתוג המוזיאון היהודי במוסקבה | 20 שנה לפירוק ברה"מ – מה מצב המדינות? | שיחזור וורשה של 1941 | מיתוג המוזיאון הלאומי בוורשה | פולין מתחדשת לקראת משחקי יורו 2012


שערוריית תכנון הספרייה הלאומית – סיבוב נוסף

לוגו הספרייה הלאומיתביום שני הקרוב ידון בית המשפט המחוזי בירושלים בתביעה שהגיש האדריכל דר' רפי סגל, אשר הוכרז בספטמבר כזוכה בתחרות לתכנון הספרייה הלאומית. סגל תובע את הכרזתו כזוכה במקום הראשון בתחרות התכנון וכן הוצאת צו מניעה נגד הזמנת אדריכל אחר לעשות את העבודה. את התביעה מגיש עורך הדין יהודה רסלר, והיא תידון בפני השופט דוד מינץ.

התחרות על הספרייה התנהלה במשך כל שנת 2012, והתנהלה בשני שלבים – הראשון היה פתוח ואנונימי, ובו הגישו את הצעותיהם 80 אדריכלים ישראלים. אל השלב השני עברו 4 זוכים, וצורפו אליהם עוד 4 אדריכלים מחו"ל שהוזמנו להגיש הצעות. סגל היה בין הארבעה שהעפילו לשלב השני. בחירתו לא הייתה מובנת מאליה, בשל גילו הצעיר (45) ומשום שהוא אנונימי בהשוואה לאדריכלים אחרים שהגישו את הצעותיהם. בארץ, תכנן סגל את בית הפלמ"ח עם צבי הקר וכן את מרכז המוזיקה באשדוד. מזה עשר שנים הוא מרצה לאדריכלות באוניברסיטאות הארוורד ופרינסטון, ומתגורר עם משפחתו בניו-ג'רזי.

הדמיה של התוכנית שהגיש רפי סגל

הדמיה של התוכנית שהגיש רפי סגל

לאחר ההכרזה על סגל כזוכה, לא נמסרו שמות האדריכלים שהגיעו למקום השני והשלישי בתחרות, למרות שתקנון התחרות חייב בחירה ודירוג של שלוש הצעות למקומות הראשונים. בתחילת דצמבר, במהלך שהפתיע את עולם האדריכלות, ביטלו קרן יד הנדיב, שהיא המממנת של הבניין החדש, והנהלת הספרייה, את זכיית סגל והודיעו לו כי "הודח" מהתפקיד.

בזמן שעבר בין ההכרזה על הזכייה להודעת הביטול התרוצצו שמועות לגבי סגל ולגבי התוכנית שהגיש. השמועה אחת היתה לגבי התנגדות שהביע חבר ועדת תכנון בעיריית ירושלים, עו"ד יאיר גבאי, שאמר כי סגל אינו "ציוני דיו" בכדי למלא את התפקיד. גבאי הזכיר כי סגל היה שותף בעריכת הספר "כיבוש אזרחי" לפני כעשור, אשר עסק בתהליכי הבנייה והתכנון בישראל מתוך אספקלריה פוליטית. הוא דרש לבטל את תוצאות התחרות ולהתחיל מחדש בהליך שיאפשר "בחירת מתכנן ראוי לספרייה הלאומית מקרב האדריכלים הציוניים שמתגוררים בארץ". זמן מה לפני כן הופצה ברשתות החברתיות תמונה של מבנה בסין, שהזכיר בצורתו את המבנה שהציע סגל, כפי שהיה ניתן ללמוד עליו מן ההדמיה היחידה שפורסמה. אנשי יד הנדיב מצידם נימקו בפרסומים בתקשורת כי הסיבה לביטול תוצאות התחרות היא דרישה שהגיעה אליהם מדר' בינג ואנג, אמריקאית המרצה במחלקה למנהל עסקים בהארוורד שטענה כי סגל הציע לה שותפות בפרויקט, וכי יש לה זכויות יוצרים עליו. בשלב זה לא ברור עדיין כיצד יתגלגלו העניינים. אנשי יד הנדיב אמרו בתקשורת כי הם מתארגנים לקראת הליך שיאפשר את המשך פיתוח המיזם.

את תקציר הפרקים הקודמים של שערוריית הפרויקט מפרטת אסתר זנדברג בהארץ, ואת המתנהל מאחורי הקלעים של הפרויקט מפרט "גלובס" בכתבה תחת הכותרת "יד הנדיב נענעה את מערכת בתי המשפט"

מאמרים קשורים: תכנון מוזיאון הטבע בירושלים – הוכרזו הזוכים | היכל הזיכרון הלאומי בירושלים | הקריה הלאומית לארכאולוגיה בירושלים | התכנית שיפוץ מרכז ירושלים | ירושלים מתכוננת לאולימפיאדה?


תכנון מוזיאון הטבע בירושלים –הוכרזו הזוכים

עיריית ירושלים, הרשות לפיתוח ירושלים, האוניברסיטה העברית בירושלים, הקרן לירושלים ומוזאון המדע ע"ש בלומפילד ירושלים בשיתוף עם ועדת ההתחרויות של עמותת אדריכלים מאוחדים בישראל, הכריזו על תחרות פומבית בין אדריכלים בארץ ובעולם, לתכנון מוזאון הטבע ירושלים  – קמפוס טבע, מדע וטכנולוגיה בגבעת רם. מטרת התכנית היא הכנת תכנית אב לכל רצועת המוזאונים, מצומת מוזאון ישראל ועד לכניסה לאוניברסיטה. התכנית תכלול הקמת בניינים למוזיאון הטבע ויצירת מתחם מוזיאלי משותף של מוזאון הטבע עם מוזיאון המדע הקיים, תוך מתן מענה  לצרכים העכשוויים והעתידיים של מוזיאון המדע.

חזון מוזאון הטבע החדש בירושלים הוא להציג נושאים הנמצאים על סדר היום העולמי: כדור הארץ, החיים על פני כדור הארץ ויחסי הגומלין בין אדם וסביבתו, תוך שימת דגש על חשיבות  הסביבה לאיכות חיינו. המוזאון יעסוק בתחומי מדע רלוונטיים לקיומנו ויתמקד במרחב בו אנו חיים: תצוגות של הממצאים המרכזיים של אוספי הטבע הלאומיים המופקדים בידי האוניברסיטה העברית, לצד הצגת מחקרים עדכניים של מעבדות המחקר של האוניברסיטה העברית ומוסדות מחקר אקדמיים נוספים, ותגובה בזמן אמת לתופעות טבע ולאירועים. המוזאון ישמש מרכז למידה בנושאי טבע וסביבה, יספק חוויות תרבותיות למגוון רחב של קהלים וישמש כמוקד לבילוי ומקום למפגש לתושבי העיר ולתיירים.

הזוכים בתחרות הפומבית הם משרד האדריכלים שוורץ-בסנוסוף (אדריכל גבי שוורץ) בשיתוף משרד SO arch. משרד האדריכלים שוורץ-בסנוסוף תכנן בין השאר את הספרייה החדשה במכללת כינרת, מרכז מדיה ותקשורת במכללת עמק יזרעאל ואת כפר המשתלמים בטכניון. בנוסף אחראי המשרד לשכונת מגורים בכרמיאל שזכתה בפרס רכטר לאדריכלות בשנת 2003. ההדמיות מתוך אתר חברת האדכילים.

למקום השני בתחרות הגיע משרד יסקי-מור-סיון ובמקום השלישי משרד פרי דווידוביץ'. במקום הרביעי דורג המשרד של הגרמני ארמנד גרנטוש ובמקום החמישי משרד o2a של האדריכלים עמית מנדלקרן ועומר בר.

מצגת זאת דורשת JavaScript.

מאמרים קשורים: הקריה הלאומית לארכאולוגיה בירושלים | היכל הזכרון הלאומי בירושלים | אתר התיירות החדש של ירושלים | בילבאו- השקעה תרבותית שהשתלמה | הלסינקי דוחה את ההצעה לבות מוזיאון גוגנהיים בעיר


התחרות לעיצוב "החצר הקדמית של אמריקה"

Diller Scofidio Renfro + Hood Design for Sylvan Theater

Diller Scofidio Renfro + Hood Design for Sylvan Theater

חלפו כמעט 230 שנים מאז הנשיא ג'ורג' וושינגטון הזמין מפייר ל'אנפנט את עיצוב השדרה הגדולה בבירה וושינגטון הקרויה D.C.'s National Mall או כפי שמותגה – "החצר הקדמית של אמריקה" (“America’s front yard”). השדרה המפורסמת לא השתנתה מאז כמעט, והשיפוץ האחרון היה לכבוד חגיגות ה-200 לארה"ב בשנת 1976.

בשנה שעברה הושקה תחרות לשיפוץ האתר ההיסטורי, המושך מדי שנה 25 מיליון מבקרים, והוא אחד הסמלים המוכרים ביותר של ארצות הברית, והמתמודדים שעלו לגמר הוכרזו. רשימת 32 ההצעות שהוגשו לתחרות צומצמה ל-4 מתמודדים בכל אחד משלושת האתרים: Union Square, Washington Monument grounds , וה-Constitution Gardens. המתמודדים שעלו לשלב הגמר הם:

 Boldfaced usual suspects like Diller Scofidio Renfro and Hood Design, Pei Cobb Freed & Partners and Ken Smith Landscape Architect, and Snøhetta and AECOM.

ההצעות כוללות הסתכלות חדשה על המורשת של המקום עם טיפול מורדני הכולל אלמנטים של מים, בתי קפה, גגות ירוקים והרבה שטח ציבורי. עלות הפרויקט מוערכת ב-700 מיליון דולר. הזוכים יבחרו ע"י ועדה בת 8 משתתפים, אך הציבור נקרא להגיב על כל הצעה באתר התחרות, והתגובות יהוו "מרכיב חשוב" בתהליך הבחירה, כך מובטח.

מצגת זאת דורשת JavaScript.

מאמרים קשורים: הפיכת מרחבים עירוניים נטושים לפארקים. שיקגו | מיתוג מרכז הסחר העולמי ניו יורק | עיצוב העתיד של ניו יורק | פארק תת קרקעי בניו יורק


מוזיאון הבאוהאוס החדש והאפליקציה

לאחר תחרות, בה התמודדו 536 הצעות, נבחרה ההצעה הזוכה לעיצוב מוזיאון הבאוהאוס החדש בויימר, גרמניה. מטרת התחרות לא הייתה רק למצוא משכן קבוע למוזיאון, אלא גם דרך לפתח את האזור בעיר. ההצעה של חברת menomenopiu architects  שזכתה בתחרות, מתוכנן ככיכר פתוחה בנקודת מפגש של 3 מאפיינים מרכזיים של העיר, החלק הישן החלק החדש והפארק, ומתוכנן כמבנה "גמיש" המאפשר פעילויות מגוונות בתוך הבניין ומחוץ לו. הכיכר המקורה משמשת כחלל מרובה תפקודים היכולה לתקשר, או לא לתקשר, עם קומת התצוגה העליונה. בהתאמה לשעות הפתיחה, חלל רב שימושים נותר פתוח אל העיר ובקשר טבעי לפארק.

ה"גג החכם", כאלמנט ויזואלי מרכזי עוצב להיות גמיש על מנת לאחסן טכנולוגיות עכשוויות, ולמלא את הצרכים העתידיים של המבנה, בעוד התבניות שבגג יוצרות משחק באור וצל. יותר מ-50% מהגג מכוסה בקולטנים פוטו-וולטנים המייצרים חשמל, עד 60% מצריכת המוזיאון. הצללות ניידות מאפשרות שליטה בכמות האור הנכנסת בהתאם לעונות השנה, ומאפשרות שליטה בטמפרטורה בבניין.

בתזמון תואם הושקה אפליקציה חינמית בשם BauhausGuide המאפשרת סיור וירטואלי של אתרי באוהאוס בגרמניה ובעולם, כולל מבנים בתל אביב, קיבוץ מרחביה, קיבוץ כפר מסריק וקיבוץ מזרע. האפליקציה משמשת כמדריך טיולים כולל שעות פתיחה של האתרים ואינפורמציה לגבי השירותים בכל אתר.

מצגת זאת דורשת JavaScript.

מאמרים קשורים: מיתוג מוזיאון העיצוב מוסקבה, מיתוג המוזיאון הלאומי וורשה, כניסה חדשה למוזיאון המטרופוליטן בניו יורק,