הערים החדשניות בעולם – מדד חדש ומקיף המציע מבט רחב ומורכב ביותר
פורסם: דצמבר 21, 2012 נושאים: הכל, ישראל, כלכלה-עסקים, מיתוג ערים, עיר חכמה | Tags: 2thinknow, בוסטון, ג'קרטה, דירוג ערים, הונג קונג, הערים החדשניות בעולם, וינה, חדשנות, יוהנסבורג, ירושלים, כלכותה, מחקר, מינכן, מיתוג, מיתוג עירוני, מיתוג ערים, מנמה, סיאול, עיר חכמה, קופנהגן, קראצ'י, תל אביב השארת תגובהבשנים האחרונות מתרבים המדדים הבינלאומיים שמודדים ערים ברחבי העולם מזוויות שונות: איכות חיים, איכות סביבה, כלכלה, עושר, יוקרה מחייה ועוד ועוד. האובססיה למדידת הערים (שמשתקפת, יש להודות, גם בבלוג זה), מעידה על העלייה בחשיבות של הערים, ובעיקר על התחרות העזה בינהן.
מדד חדש מציע את "הדירוג המקיף ביותר בעולם ל-331 ערים" (מתוך 1,540 ערים שנבחנו) המדורגות ברמה העולמית והאזורית על פי 162 אינדיקטורים, ומוגדרות כ-“nexus”, “hub”, “node”, “influencer”, או “upstart” – המתארים את השפעת/חשיבות הערים בהתייחס לחדשנות. הערים המוגדרות “nexus” (בוסטון, וינה, מינכן, קופנהגן, הונג קונג, סיאול ואחרות) הן בראש הרשימה, כערים שהן מרכזים חיוניים לסקטורים של חדשנות שונים בתחומי החברה והכלכלה, ואילו הערים המוגדרות “upstart” (כמו ג'קרטה, כלכותה, יוהנסבורג, קראצ'י, מנמה או לימה) נמצאות בתחתית הרשימה כבעלות פוטנציאל לחדשנות בעתיד. (המדד מתייחס לשנת 2011, ומדד 2012 יתפרסם בקרוב).
NEXUS: Critical nexus for multiple economic and social innovation segments
HUB: Dominance or influence on key economic and social innovation segments , based on global trends
NODE: Broad performance across many innovation segments, with key imbalances
INFLUENCER: Competitive in some segments, potential or imbalanced
UPSTART: Potential steps towards relative future performance in a few innovation segments
חברת 2thinknow שביצעה את המחקר עשתה מאמץ ניכר להפיק את מה שהיא מכנה "דירוג הערים המקיף ביותר". מלבד מאפיינים כלליים עבור ערים (אוכלוסייה, גיאוגרפיה, בריאות, עושר וכו'), הערים נותחו על בסיס השוואת אינדיקטורים שנבחנו בחינה כפולה עם מידע כמותי ואיכותני. לבסוף, המידע הושווה למגמות עולמיות והפקטורים הוספו, יחד עם נכסים תרבותיים, תשתית אנושית, ופקטורים של רישות לשווקים.
מבחינת תוצאות המחקר עולה כי המדד מציג דירוג שונה, בהשוואה לדירוגים אחרים (כמו דירוגי התמ"ג, יצירתיות וכו'). עבור חלק מהערים, מדד זה הוא "הוכחה" להצלחתן בתחרות הגלובלית (בעיקר ערים אירופאיות). עבור ערים אחרות, ניתן להבין את הצלחתן עד כה, וכנראה גם בעתיד, למרות שהן אינן הערים הכי בולטות בעולם (כמו מנצ'סטר, מרסיי, מיניאפוליס, קרלסרוהה, או דורטמונד).
בראש הדירוג ניצבת בוסטון (1), אחריה סן פרנסיסקו (2), ואחר כך פריז (3), ניו יורק (4), וינה (5), אמסטרדם (6), מינכן (7), ליון (8), קופנהגן (9), טורונטו (10), לונדון (11), פרנקפורט (12), המבורג (13), ברלין (14), והונג קונג (15).
תל אביב, שרק לאחרונה דורגה במקום השני בעולם בין ערי הסטארטאפ, מדורגת במדד זה במקום ה-46 ומוגדרת כ-HUB, כלומר, כעיר דומיננטית או בעלת השפעה בסגמנטים של חדשנות כלכלית או חברתית, על בסיס מגמות עולמיות, אך לא בדירוג הגבוה ביותר, NEXUS, המוגדר כקשר קריטי לסגמנטים רבים של חדשנות חברתית וכלכלית. במילים פשוטות, ניתן לראות את ההבדל בין הדירוגים של תל אביב כהבדל בין מדד המדרג את תעשיית החדשנות וההייטק (ובו מדורגת תל אביב במקום ה-2), לבין מדד חדש זה, המודד חדשנות באופן מקיף הרבה יותר, ולא כתעשייה מבודלת.
בחלוקה לאזורים, ישראל נכללת באזור אירופה, ומדורגת 28 באזור זה. ירושלים גם כן מופיעה בדירוג האזורי ללא ציון דירוג (נמוך יותר מ-60) ומוגדרת כעיר NODE, כלומר, כעיר בעלת ביצועים רחבים בסגמנטים שונים של חדשנות, עם חוסר איזון.
את אזור אסיה מובילה הונג קונג (15 בדירוג הכללי), ואחריה מלבורן, סידני, טוקיו, שנגחאי, סינגפור, סיאול קיוטו ובייג'ינג. דירוג אסיה אינו כולל את המזרח התיכון, המופיע באזור המוגדר "מתפתחות" וכולל את המזרח התיכון ואפריקה. את הדירוג הזה מובילה אבו דאבי (59 בדירוג הכללי), ואחרי דובאי, קייפטאון, אנקרה, ג'דה וביירות.
מאמרים קשורים: דירוג ערי הסטארטאפ בעולם | דירוג הערים הצומחות ביותר | ערים והזדמנויות- איזו עיר מציעה את ההזדמנויות הטובות ביותר | הערים הטובות בעולם | הערים היקרות בעולם וכמה שווה בהן השכר
תגובות אחרונות